Reportage

Abborrfiske med Micke Boettge

Foto:

Spinnfiska Abborre

I takt med värmen under inledningen av sommaren så ökar växtligheten och därmed mängden djurplankton och andra mindre vattendjur. Dessa drar åt sig småfisken som i sin tur lockar dit abborren. Under denna period maj-juli jagar gärna abborren runt i jakten på småfisk.

Framgångsrika spinnfiskemetoder under denna period är fisket med lättare beten som spinnare, mindre vobbler (Crankbaits) samt jigg-fiske på i huvudsak grundare vatten. Spinnare som avger mycket ljud – tex. Vibrax samt grundgående vobbler som Rapala kan vara oerhört effektiva längs gräskanter och grynnor.
Det kan stå mängder av större abborre i det höga gräset under sensommaren eftersom även betesfisken söker mat och skydd på dessa platser. Beten som långsmala mask-liknande jiggar som enklare ringlar sig genom gräset fastsatta på nyheten Triple S jiggskalle minskar möjligheten att fastna i det höga gräset, stenar eller annan bråte där abborren gärna uppehåller sig under den här perioden. Triple S står för – Shakey -Stand-up -Swimbait och som namnet antyder är denna jiggskalle den perfekta mixen av hög rörlighet (shakey-head), jiggen kan ställas på botten (standup-skalle)och swimbait-anpassad offset-krok
där krokspetsen är dold.

Micke Boettge, Sportfiskeguide

Popperfiske

Under varmare sommarkvällar kan man ofta se att ytan kokar av fisk där abborren plöjer genom löjstimmen för att få sig ett skrovmål. Spinnfisket med popper som ryckvis vevas/dras in i ytan kan vara oerhört effektivt och framförallt roligt och upphetsande.

Höstfisket på abborre

Under sen-sommaren och hösten samlar abborren ihop sig i större stim och söker födan djupare och mer botten-nära. Det traditionella bottennära jiggfisket utefter botten kan vara oerhört effektivt ända fram till dess att isen lägger sig. Jigg-
huvuden i Tungsten istället för bly, zink eller mässing ger bättre kontakt med såväl botten som med fisken när du jiggar.

Dropshot-fiske

När abborren är trög och stillastående så kan jiggfisket med Drop-shot vara oerhört effektivt. Med dropshot-sänket längs ner och jiggen – oftast mindre lättfångade jiggar – så ger man abborren mer tid på sig att tag betet. Små knyckande rörelser utan att jiggen förflyttar sig från platsen lockar de trögaste abborrar till hugg.

Hitta din närmaste Interfiske-butik

Följ oss