Reportage

Flötestrolling och vertikalfiske – den perfekta kombinationen

flotestrolling Foto:

I skrivande stund sitter jag i sommarvärme och tar igen mig efter gårdagens abborrfiske, men trots härligt högtryck och pigga storabborrar så kan man inte låta bli att drömma efter hösten.
En stilla oktobermorgon, några få plusgrader. Allt är tyst. Det är nu de flesta redan tagit upp båtarna för säsongen. Det är nu gäddfisket är på topp.

Jag hade tänkt dela med mig hur jag praktiserar den metod jag tycker många gånger är effektivast, men också den, i mitt tycke roligaste för gädda på senhösten. Eftersom jag bor i Norrbotten är då alltså senhösten mitten av oktober, ca 5-8 grader i vattnet och det är nu gäddorna äter som mest inför vintern. Mörten har klumpat ihop sig längs branterna mot djuphålen och med hjälp av ekolod kan man med fördel hitta de stora stimmen vilka jag fiskar i anslutning till.

Metoden i sig är egentligen väldigt enkel och kräver inte så avancerad utrustning, även om det kan vara till fördel. Ta det på den nivå som passar dig. Själv fiskar jag med 5 spön. Fyra stycken 10’ karpspön med baitrunnerrullar. 2 riggade med flötestackel och 2 som jag fiskar med paravan, samt ett vanligt gäddspinnspö med multiplikatorrulle för vertikalfisket. Men det går alldeles utmärkt att bara använda ett par spön och har man inte baitrunner rullar fungerar dina vanliga gäddspön med en runningclip som du använder som en linutlösare och håller spolen frikopplad. Jag hade inte tänkt gå så djupt på själva metoden flötestrolling, då det skrivits massvis med artiklar om denna metod. Vertikalfiskebiten i detta kan dock tas upp hur det går till. Som jigg, använd dina favoritjiggar för gäddfiske, personligen föredrar jag shadjiggar 20-28 cm riggade med 50-gramsskalle. Varför jag inte kör tyngre skalle är för att jiggen får ett bättre rörelsemönster med en något lättare jiggskalle, och 50 gram räcker gott på djup upp mot 10 meter i farter runt 0.5 knop. Farten jag brukar försöka hålla är 0.4-0.7 knop. För att nå denna fart använder jag elmotor.

Variationen är nyckeln. Varför dessa metoder fiskar så bra tillsammans är för att man kan presentera olika beten på olika sätt och djup. Ett vanligt fiskepass för mig utspelar sig på djuphålor som är ca 8-14 meter som djupast. Här fiskar jag i stort sett aldrig mitt över, utan brukar ligga på branterna där det kan vara 5-9 meter djupt, och mörtstimmen befinner sig på 3-6 meter, beroende på sjö, djup och dag. Jag brukar utgå från att fiska mina betesfiskar på paravan ca 2 meter under ytan och de betesfiskar jag har bakom flöte fiskar jag ca 4 meter djupt. Vertikaljiggen släpper jag sedan ned och fiskar nära botten. En meter ovan botten och jobbar med långsamma rörelser upp och ned så den får en förförisk rörelse. Det är bra att ha en extra spöhållare åt vertikalspöet då det hugger på en betesfisk så kan man fort sätta undan det spöet för att förbereda mothugg på flötestrollingspöt.

Betesval till detta fiske blir för mig gärna lite större fiskar såsom, stora mörtar, idar, smågäddor eller om man har svårt att få tag i fisk så går det att köpa sill på ca 30 cm, som också fiskar utmärkt. Jiggar är det inte så noga med, allt fungerar, bara man tror på det. Personligen så har jag en förkärlek för lite större jiggar som ger mycket rörelse, helst av shadtyp, men även tailjiggar fungerar bra.

Dessa metoder passar utmärkt att fiska ihop, och effektiviserar ditt fiske – det kan jag lova. Undertecknad har fångat många stora gäddor på det här viset, och det kan du med. Våga prova!

Mårten, Fritid Vildmark Piteå

Hitta din närmaste Interfiske-butik

Följ oss