Reportage

Gäddkramar och trippelhugg

Foto: Jonas Nordigårds

Det finns vissa fisketurer som etsar sig fast mer än andra. Fiskafänget vi upplevde i Norrbotten för några år sedan kommer vi knappast glömma i första taget och våra vänner, släktingar och eventuella barnbarn kommer garanterat skrika högt eller bara sucka i bakgrunden när vi drar storyn för femtioelfte gången om trettio år.

Vi är fyra gäddbitna fiskekamrater som sedan några år tillbaka brukar försöka få till en gäddfisketur i början av juni varje år. Det här är en fin tid på året och fiskar man strax nedanför trädgränsen och i fjällregion är det ofta perfekt timing för gäddfiske. Isen brukar ha farit sedan ett par veckor tillbaka och temperaturen ligger vanligtvis runt 10 grader i vattnet. Gäddan hittar vi ofta i grunda lekvikar som gäddorna nu börjar lämna för att äta upp sig igen efter leken. Vattendjupet vi fiskar på varierar men ett normaldjup ligger mellan en halv till fyra meter. Vi har haft vattentemperaturer mellan fem och arton grader de sista åren med bra resultat så det är svårt att säga att en viss temperatur skulle vara förlösande för ett lyckat fiske. Rätt väder och betet i vattnet på rätt plats när det är huggperiod är alltid det som är avgörande.

Den här gången fiskade vi i tre dagar och fiskets karaktär varierade stort från dag till dag. Ska man sammanfatta resan var det kallt och blåsigt med kyliga nordvästvindar som bet rejält om man missade att dra på sig en mössa eller lämpligt förstärkningsplagg under jackan. Vattentemperaturen var mellan 5-10 grader och de flesta gäddorna vi fick var utlekta även om vissa vikar fortfarande bjöd på en och annan olekt gädda.

Vi inledde fisket i ett lätt strömsatt parti i strålande solsken med vindbyar på runt 15-16 meter per sekund. Det var milt sagt friskt och elmotorn fick jobba på maxgas vid flera tillfällen för att lyckas hålla oss i position i den starka vinden. Första fisken kom upp i ett parti med sjögräsvegetation på botten och efter det hade vi ytterligare några kontakter innan fisket dog av och vi fick kämpa vidare och invänta nästa huggperiod. Efter en dryg timme small det på en fin fisk för undertecknad och jag kände att det nog var min lott att få upp årets första metersfisk. Sekunderna senare släppte gäddmadammen och min blå/silver Mc Hybrid slängdes upp i luften och landade med antiklimaxfyllt plask några meter från båten. Men vi hade alla sett fisken och hoppet hade tänts i båten. Med förnyad intensitet lade vi ut våra kast och efter bara någon minut gjorde Robin Norlén ett distinkt mothugg och tjoade till att han hade fin fisk på. Gäddan small på bara några meter från där första fina hade gått på och efter några tuffa och snabba rusningar så snurrade gäddan runt båten och började visa tecken på att den var redo för håvning. Under tiden Nicklas Hallnor gjorde sig redo med håven så högg en till gädda för Magnus Ranberg och sekunderna senare kunde Nicklas säkra årets längsta fisk för Robin. En vacker men slank fisk på 115 centimeter och 8,6 kilo.

Efter att ha lösgjort betet och mätt fisken sköljde Robin av gäddan och lyfte upp den för en snabb trofébild. Precis då krängde gäddan och slet sig ur gälgreppet. Robin ville under inga förutsättningar tappa gäddan överbord och kramade om gäddan med hela överkroppen och med ansiktet mot bredsidan. Sen lyckades gäddan åla sig ett helt varv runt kroppen och in mellan bena och tillbaka runt låret innan han tillslut fick till ett nytt gälgrepp.  Sen styrde han upp situationen, sköljde av fisken och fick sin bild.  Det är svårt att återge det här i ord och leendet och småskratten bubblar upp med jämna mellanrum så fort man tänker tillbaka. Vi tackar alla Robin lite extra för tidernas roligaste gäddkramarshow.

En stund senare dog fisket av och vi fiskade fruktlöst i någon timme till innan vi styrde mot en lekvik som kändes het. I mynningen visste vi sen tidigare turer att det kan stå fin fisk och passa om man kommer rätt så vi hoppades på jackpot. Alla i båten laddade spöna och lade ut första kastet samtidigt. Två drag senare har Robin och Magnus dubbelhugg på fin fisk. Jag vevar snabbt upp betet och kastar mig över kameran. Magnus börjar med att lassa upp en 113 centimeters i fin kondition och strax därefter får Robin upp en 109:a. Vi får till en härlig dubblébild och Magnus hinner precis sätta i sin fisk när Nicklas drar på en hundracentimeters som han lösgör efter en snabb mätning. Precis då får Robin ytterligare en fin gädda, en vacker fisk på 106 centimeter. Jag tar en snabb titt på klockan och konstaterar att vi dragit fyra gäddor över hundra centimeter på bara tio minuter. Det är ett helt makalöst häftigt fiskepass och tveklöst det mest intensiva storgäddfisket någon av oss upplevt. Alla stora gäddor har grumlat sönder fiskeplatsen och förstört sikten och elmotorn håller på att ge upp då den fått jobba hårt i vinden så vi väljer att ta några snabba kast till och sen åka hem och äta och hämta ett nytt batteri och satsa på kvälls- och nattfiske. Efter bara fyra timmars fiske har vi landat en fin svit på fem metersgäddor. Självklart är vi extremt taggade inför kvällsfisket men när vi väl kommer ut igen har förhållandena ändrats och vi har ett betydlig sämre fiske resten av dagen.

Det kommande två dagarna var trevliga även de men huggperioderna var tydliga och väldigt korta i det bistra vädret. Vi fick uppleva ett par trippelhugg på mindre fisk, både från land och i båt, men inget gäddfiske som sammantaget lyckades mäta sig med första turen den första dagen. Rätt tid på rätt på rätt plats med betet i vattnet är receptet och vissa dagar kan tio minuter vara skillnaden mellan en overkligt bra tur och en hyffsad dag på vattnet.

Text & foto: Jonas Nordigårds

Gäddkram

"Sen lyckades gäddan åla sig ett helt varv runt kroppen och in mellan bena och tillbaka runt låret innan han tillslut fick till ett nytt gälgrepp."

Hitta din närmaste Interfiske-butik

Följ oss