Jens Byholms tips för STORABBORRE!

Det har varit svårt att undgå Jens framgångar i abborrfisket.
Man får känslan av att han är något på spåren och hittat ett mönster för framgång.
För tillfället är han och hans två lagkamrater Robert Klarström och Niklas Pettersson med och tävlar i Gunki Perch Tournament under namnet ”ISMO ZANDY/BÖJDA SPÖN, SCANDICA/HÖGVARV.
Man kan ju lugnt säga att de gjort bra ifrån sig när de placerat sig på 2:a plats i båda de två första deltävlingarna. Detta gör att de även leder totalen i tävlingen så långt, så det ser minst sagt lovande ut för fortsättningen!
Bild: Andra deltävlingen av Gunki Perch Tournament. Jens Byholm, Robert Klarström & Niklas Pettersson.
Jag kontaktade Jens och frågade om han ville vara med i en intervju för att få en liten inblick i hans fiske, och han svarade glatt ja!
Kanske kan svaren göra det enklare för oss andra att få några pusselbitar på plats…
Håll tillgodo!
För de som inte känner till dig sen tidigare, berätta lite om dig själv, vem är Jens Byholm?
Jag är 45 år och bor i en villa på landet en bit utanför Arvika tillsammans med min sambo och sonen Oscar 4 år. Jag jobbade på Sportringen Charlottenberg i 10 år och hade där hand om fiskeavdelningen, innan jag i maj började på Böjda Spön i Sunne. Jag jobbar därmed numera med fiske på heltid.
Hur förbereder du dig inför en fiskedag?
Jag lämnar faktiskt så lite som möjligt åt slumpen, vilket jag tror är en stor del i framgången. Eftersom jag vill vara på sjön innan solen gått upp så är förberedelser oerhört viktigt.
Jag ser till att båten är i ordning med laddade batterier, planerar frukost och matsäck.
Jag kollar YR vad det blir för väder och vind samt lufttryck.
Lägger fram de kläder jag ska ha redan kvällen före. Ser till att spöna är iordning med nyknutna flourocarbontafsar.
Försöker komma i säng i tid även om det inte är lätt att somna när man är taggad för morgondagens fiske!
Förutsättningarna kan snabbt ändra sig. Det är inte alls säkert att det som fungerat dagen innan fungerar nästa dag. Vad gör du om inte plan A eller B fungerar, hur jobbar du för att hitta fisk?
Absolut är det så! Här är ekolodet en ovärderlig hjälp till att hitta abborre samt betesfisk.
När man väl hittat fisken gäller det sedan att knäcka koden och komma underfund med vad som fungerar för stunden.
Växla typ av beten ofta, prova olika storlekar och fiska dig igenom alla nivåer från ytan till botten.
Vad gör du för att hålla humöret uppe under sega dagar?
I jakten på de riktigt stora har jag medvetet valt bort mängdfiske. Jag är van att för det mesta få slita för mina stora abborrar och har därmed byggt upp ett rejält pannben.
Jag kan tycka att de sega dagarna är mest lärorika, då måste kämpa mer för sina fiskar.
Jag har också i bakhuvudet hela tiden att en stor abborre räddar hela dagen!
Har man som mål att fånga de stora exemplaren måste man vara beredd på bompass då och då, och man får även erfarenheter av sådana fisketurer.
Man får inte glömma bort att njuta av “resan till målet”. På bilden ovan kan man se Jens fiska I lugnet, från sin Quintrex.
När blev du biten på riktigt?
Jag var verkligen inte gammal då jag var med farsan och farfar på fiske, 4-5 år kanske.
Skulle vi sedan åka och bada så var metspöt alltid med. Morsan tyckte nog jag kunde bada lite som andra barn utan metspöt, men då smög jag alltid med en lina och krok ut i vattnet ändå.
Jag minns speciellt en abborre som jag fick på kastspö och spinnare när jag var 8-9 år när jag och farsan var ute i ett tjärn med kanot. Den vägde 750 g och jag tyckte den var så enormt vacker och mäktig. Där och då väcktes min passion för abborre på allvar.
Har du några mål i ditt fiske?
Att sätta upp mål är ett bra sätt att motivera sig att jobba hårdare. Inför varje säsong sätter jag upp nya mål med mitt fiske. Inför denna säsong var det att få en Supersizeabborre och det målet har jag uppnått då jag fått abborrar på 50 och 51,5 cm.
Det ultimata målet är en abborre på 2 kg, men i mina värmländska insjöar har de bra längd men saknar ofta konditionen som krävs för att lyckas komma upp i den vikten.
Jag planerar att besöka ställen där jag ökar chansen att få en på 2 kilo, men drömmen är ju att få den i en värmländsk sjö.
Omöjligt är det inte!
Bild: 51,5 cm.
Bild: 50 cm.
Hur ser ett potentiellt bra vatten ut för dig?
Det ska hålla ett rikt bestånd av betesfisk som löja, mört, nors och helst siklöja.
Gärna också kräftor såklart. Tycker även vatten som har stor gädda ofta håller stor abborre. Spännande strukturer är också något jag tittar efter.
Vart söker du storabborren i ett vatten och varför just där?
De allra flesta riktigt stora abborrar håller till i branter från friliggande grund som naturligt håller gott om betesfisk och har nära till djupare vatten. Du kan få stor abborre vid vasar också, men de allra största har jag ändå fått vid djupbranter.
Tror du månfasen påverkar fisket och i såna fall när har det varit bäst för dig?
Intressant fråga det där!
Jag kollade statistiken på mina 56 abborrar över kilot sedan 2016 och jämförde med ABU:s huggtabell, som är baserad på månfaser.
14 st av dem är fångade när tabellen visar “bra fiske”, 16 st när det visar “dåligt fiske” och 26 st när det visar “mellan fiske”. Även om det är för få fiskar för att dra någon slutgiltig slutsats, så ger det ändå en fingervisning i att det inte har en avgörande betydelse. Jag tror lokala väderförhållanden har större påverkan på abborren.
Abborren är ju känslig för tryck då den har en sluten simblåsa. Hur viktigt är lufttrycket för ditt val av fiskedag?
Oerhört viktigt faktiskt! Det är nog den största enskilda faktorn som jag tittar på.
Eftersom det ofta enbart är lördag eller söndag att välja på för min del, så väljer jag den dag som har mest stabilt tryck. Det ultimata är ju såklart ett stabilt högtryck.
Jag vet att du varit flitig på att anteckna dina fångster. Hur mycket har dessa hjälpt dig att se mönster och utvecklas som fiskare?
Jag antecknar sedan min stora abborrsatsning startade 2016 alla abborrar jag får möjlighet till,
över 40 cm. När det nappar som bäst missar man ibland några.
Har i skrivande stund statistik på ca 180 st över 40 cm, vilket ger mig värdefull information för framtiden om var, när och hur jag fångat dem.
Bild: Statistik + Jens med en fin höstabborre på 1644 g
Vart har du tagit majoriteten av dina stora abborrar, nära botten eller i andra delar av vattenmassan?
Har fått ett antal stora både på ytbeten och efter botten, men de allra största skulle jag nog säga att jag fått i frivattnet. Men som sagt, testa alla nivåer!
Hur förhåller du dig till hastighet när du fiskar?
Samma här som med beten, nivå, färger mm och variera hastigheten för att finna den optimala som fungerar för dagen. Här spelar ofta vattentemperaturen stor roll. Ofta får man ta in betet saktare när vattnet är kallare. Ingen regel utan undantag dock, vilket gör det så viktigt att variera under dagen.
Vad är din erfarenhet av storlek på beten?
Var absolut inte rädd för att gå upp gällande storlek på beten när du är ute efter stor abborre!
Mina största har jag fått på relativt stora beten på 10-12 cm. Abborrarna är glupskare än de flesta tror! Jag tycker mig märka att det många gånger kan trigga lite extra med ett stort bete.
Ge oss dina topp 5 beten för abborre.
Illex Deracoup – vilket bete! Fungerar nästan alltid även de dagar då ingenting annat funkar.
Gunki Jiger – liknande bete som dock inte vibrerar lika mycket som Deracoup, men levererar grymt mycket fin abborre.
Gunki Jungle 10cm Natural Grey – har fungerat oerhört bra på de allra största abborrarna.
Illex Nitroshad 90. Enormt effektiv jigg som gett mig många abborrar över kilot.
Rapala X-rap walk- ultimata ytbetet enligt mig.
Jag vill jag också nämna Darts Swim Shad för att vara snäll mot min kompis Calle på Darts – en mycket fin jigg som jag fått flera kilo+ abborrar på.
När jag fiskar med jigg använder jag Darts tungstensskallar eller Westins round up skallar.
Bild: 47 cm, tagen på en Gunki Jiger.
Vad kännetecknar en fiskare som frekvent fångar stora abborrar enligt dig?
Passion, kunskap och pannben!
Du ska ha motivation nog att ha väckarklockan på ringning kl 02.30 för att orka gå upp och ge dig ut på sjön. Du ska välja bort mängdfisket till förmån för ett fiske där du kanske får 5 fiskar på ett pass. Man måste ha förmågan att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, (här spelar erfarenhet och kunskap stor roll).
Ge oss DINA bästa tips för att fånga en storabborre.
Ingen fiskare är bättre än vattnet du fiskar i brukar jag säga. Finns det inte potential till stor abborre i sjön så blir det nästintill omöjligt att nå sitt mål.
Mitt bästa tips för stor abborre är att ställa väckarklockan tidigt! Ett tydligt mönster har varit att jag fått de allra största mellan kl 05-07.
Du bör specialisera dig för att lyckas. Satsa en säsong helhjärtat på abborre med tydliga mål.
Börja föra fiskedagbok, det är både roligt och värdefullt.
Allt handlar om att bygga ett pussel. Jag lämnar som sagt inget åt slumpen utan har en tydlig plan. Bestäm dock inte före fisketuren vilket bete och metod du ska använda, utan prova dig fram i draglådan tills du knäckt koden för dagen.
Hur tror du att man bäst utvecklas som fiskare?
Man kan så klart få många ovärderliga tips genom att läsa om hur andra lyckas i sitt fiske, men våga också gå din egen väg. Fiska inte med en viss sorts metod eller beten bara för att det är trendigt för stunden. Du måste själv komma på vad som funkar bäst i dina hemmavatten.
Antal timmar på sjön är så klart avgörande för hur mycket du utvecklas som fiskare.
Brukar du fiska andra arter än abborre?
Jag har genom livet provat på det mesta gällande metoder och arter. Har fått Supersize på både gädda och gös. En stor spinnfiskad gös är riktigt kul med brutala hugg, (har fått 3 st gösar över 6 kilo i år som bonus vid abborrfiske).
Tävlade i min ungdom i både mete och pimpel. Just nu är det dock enbart abborre som jag målinriktat fiskar efter, vilket är nyckeln till framgången där.
Eftersom jag även tävlar i spinnfiske efter abborre så vill jag lägga krutet där för att bli en bättre fiskare.
Bild: Bonusgös vid spinnfiske efter abborre, 6320 g.
Hur många fiskepass blir det per år?
60 – 70 pass skulle jag tippa. Försöker alltid komma ut lördag eller söndag på helgen.
Sedan blir det lite mer under semestern.
Har som tur är en förstående sambo!
Har du några drömmar om framtiden?
Jag vill fortsätta jobba heltid med fiske då det är min passion och något jag verkligen brinner för. Jag vill absolut också testa på att fiska abborre i exempelvis Holland.
Det skulle förenkla mitt mål att få en på 2 kilo+, även om jag kommer skilja på personligt rekord tagen i svensk insjö och en sådan fisk.
De är enormt mäktiga abborrarna från Holland och Spanien måste jag ändå erkänna!
Vi tackar Jens för att han tog sig tid att bjuda lite på sig själv och önskar honom lycka till i framtiden!
Följ Jens Byholm på Instagram om du vill få fortlöpande uppdateringar om hans framfart!
Text: Matthias Andersson & Jens Byholm
Foto: Jens Byholm

Jens verkar ha hittat ett mönster för framgång.