Reportage

Kartlägg ditt fiske

Kartlägg ditt fiske Foto: Matthias Andersson

Abborrarna hugger i varje kast, de är riktigt i stöten. Det blir några svettiga minuter innan rushen är över. Platsen får vila en stund innan jag återvänder en sista gång vid dagens slutskede.
Historien upprepar sig och spöt får åter jobba intensivt.
Fisket avtar lika snabbt som det började.

Jag kan höra lomens läte samtidigt som dimman sveper in.
En älg simmar sakta över sjön med sikte på fastlandet på andra sidan.
Det har börjat skymma, jag sitter ensam mitt ute i vildmarken och lugnet har infunnit sig.

Jag insuper det sista av dagen medans båten sakta tar mig tillbaka till civilisationen…

Denna eftermiddag gav ett 15-tal abborrar. Nästan alla från 600g upp till kilot tagna på ett begränsat område. Ett riktigt roligt fiske med andra ord.
Jag får flashbacks från barndomen när jag är med ute i en gammal snipa och gamlingarna pilkar upp hinkvis med stora abborrar.

Jag hade aldrig fiskat denna insjö tidigare. Ovan ytan sett såg det kanske ut som man fiskade i blindo, mitt ute på sjön utan några referenser.
Hade jag bara ren och skär tur som träffade rätt? Var det bara en ren tillfällighet att det nappade just här?

Det finns aldrig någon 100% facit, och det är väl det som gör fisket så spännande.
Det jag däremot kan berätta om är förberedelserna som tog mig till just denna plats,
för det var ett medvetet val…

Efterforskningen

Upptäckarlusten har alltid funnits, men på senare år har den blivit allt starkare.
Det är en befrielse att ibland komma bort från kända arenor och hårt fiskade platser.
Det är något speciellt med att på egen hand upptäcka, kartlägga och försöka knäcka koden på ett vatten. Tillfredsställelsen när man lyckas är total.

Ovan icke nämnda vatten har även det varit ett av flera projekt som grusats på grund av otillgängligheten. Sedan jag införskaffat en mindre båt så har flera möjligheter nu istället öppnats. Ofta är det just att vattnet är svåråtkomligt som kan göra det intressant, att få fiska på fiskar som aldrig fångats tidigare.

Via nätet kunde jag läsa att sjön hade ett maxdjup på ca 30m, samt ett medeldjup på ca 8m.
En klar sjö med fiskar som gädda, abborre. Betesfisk i form av mört, löja nors och siklöja.
Det var i stort sett den informationen som gick att få tag på.


När jag äntligen lyckats sjösätta båten började äventyret på riktigt.

Vanligtvis kan man ladda ner detaljerade djupkartor innan fisket från internet, C-MAP Genesis Social Map i mitt fall då jag använder Lowrance. Här finns mängder av kartor som alla kan nyttja.
Denna sjö var som väntat inte loggad tidigare så jag fick börja från noll.
Om man inte orkar ladda ner kartor kan man även skaffa ett C-Map sjökort där loggad data från alla sjöar finns samlad på ett och samma kort.

Min plan var att logga djupkartor 3-4timmar på förmiddagen för att skapa mig en översikt av sjön. På eftermiddagen var tanken att testfiska om jag eventuellt hade hittat något intressant.

Nu var det bara att glida iväg på tomgång och börja logga.

Med hjälp av Genesis Live så tecknar plottern en djupkarta i realtid som man kan använda direkt ute på vattnet. Vill man även ha en mer detaljerad karta i framtiden så kan man samtidigt logga/spela in sjöbotten och spara på ett minneskort. Sedan laddar man upp filerna på www.genesismaps.com. När filerna slagits samman så kan man sedan tanka hem en färdig karta med mer detaljer som växtlighet och bottenhårdhet om man så önskar.


Genesis Live har precis börjat tecka djupkurvorna på ett outforksat område. Längst ned på skärmen kan man se med sidoseendet på ekolodet hur båten samtidigt glider över ett näckrosbälte.


Här har jag precis upptäckt ett grund mitt i sjön som även innehåller en del struktur i form av stensamlingar.

En ytterligare fördel är att anpassa djupskuggning, då blir kartorna avsevärt mycket enklare att förstå. På detta sätt får man kanter, djuphålor, och grund att träda fram.
Nedan kan man se ett exempel på ett ett fångstgivande område.
En “grund nacke” som sträcker sig från land ut mot djupare vatten. Här kan man se hur det loggade området ser ut före och efter att man lagt på djupskuggning.
I mitt fall har jag valt att göra det grundare vattnet i ljusare kulörer, och djupare vatten mer mot det mörkare hållet.

Är det ett specifikt djup som levererar så kan man välja att bara “highlighta” aktuellt djup.
Sedan är det bara en knapptryckning om man vill ha tillbaka färg på hela kartan igen.
Detta ändrar man genom att markera/avmarkera “djup 1 / djup 2”, förutsatt att man innan anpassat vilka färger man vill ha på respektive djupkurva.


Här har jag valt att “highlighta” 5m kurvan.

Det går även att välja och se bottenhårdheten i färgskala, eller vart det finns växtlighet på botten. Detta fungerar i dagsläget endast på loggad data, inte på Genesis Live.

Samma område igen men här har jag valt att se bottenhårdheten i färgskala. Ju mer rött, desto hårdare botten.

Efter några timmar hade jag loggat ca 60% av ytan, och det ska sägas att det inte var den största sjön vi pratar om.
Genom alla waypointssymboler på fiskstim, predatorer, stensamlingar och annat intressant så hade jag nu skapat mig en bild.
Från att inte veta nästan något så hade jag nu bra med information och kände mig redo för att göra ett litet test på abborren.

Jag valde ut 2-3 platser utifrån kartan och vad jag sett på ekolodet under förmiddagen.

Det blir mayhem redan på första platsen som är ett “flak” på ca 7m, i anslutning till djupare vatten.
Här återkommer vi till början av min berättelse:

“Abborrarna hugger i varje kast, de är riktigt i stöten. Det blir några svettiga minuter innan rushen är över.“

Det är fina abborrar som hugger. Stimmet kommer allt närmare, till slut räcker det att bara fiska rakt under båten.


Högst upp i högra hörnet kan man se hur jag lyft betet upp och ner vilket tecknat ett sicksackmönster. Under betet stiger några abborrar nyfiket i vattenmassorna. Kort därefter kom hugget!

Använde vid tillfället ett bete som heter Armada Vibrator. Ett bete med smal profil gjort i metall som sjunker snabbt, och vibrerar glatt. Infästningen sitter i ryggen vilket gör att det även lämpar sig bra till vertikalfiske. Krokarna är “bakåtvända” för att minska risken att fastna i botten.


Här har jag precis fått bekräftat delar av abborrarnas meny.

Som tidigare nämnt så blev det ett 15-tal abborrar denna eftermiddag på ett begränsat område.
När man i efterhand tittar på kartan så är det mycket enklare att skapa en förståelse för varför det nappade “just här”. Sen är det bara att leta efter liknande platser.

Mer än så hann jag inte denna dag, men det var ett lyckat första försök. Ibland går det vägen och ibland kammar man noll. Huvudsaken är att man inte är rädd för att testa något nytt, annars slutar man att utvecklas.


Mitt PB på abborre. Fick den på ett ställe som jag hittat när jag loggat sjökort.

Ett annat exempel på en lyckad dag när jag och Christian var ute.
De vanliga spottarna levererade inte som vi tänkt oss, så vi tog upp ankaret och drog ut på okänt vatten. Hade vi inte släppt taget om den “trygga” platsen så hade vi aldrig fått de fina abborrarna. Detta efter att vi spontant stannat och testat en risvase som vi hittat med hjälp av sidescan.

Kartorna är idag ett av de absolut viktigaste hjälpmedlen jag har.
Man kan påverka sin “tur” genom att inte fiska i blindo. Genom att medvetet välja sina platser med omsorg så ökar chansen helt klart att lyckas. Kartorna tillsammans med ekolodet är mina ögon under vattnet.

Man behöver inte ha den dyraste utrustningen för att göra det jag nämnt ovan. Det finns instegsmodeller för en rimlig peng om man vill komma igång.

Oavsett om resultatet uteblir så är det något speciellt med att vara ute redan innan solen går upp, för att sedan se när den försvinner ner bakom trädtopparna.

Jag är tacksam för att jag har en så bra hobby!

Med reservation för felskrivningar.

Text & foto Matthias Andersson

LYCKA TILL!

Hitta din närmaste Interfiske-butik

Följ oss